Etiketter

, , , , ,

En av de vanligaste frågorna vi får gällande Louis Vuitton väskor är hur man bäst sköter och rengör en Louis Vuitton väska. Ställer man frågan till en Louis Vuitton butik är deras svar att man bara ska rengöra den med en lätt fuktad trasa. Gissningsvis är detta en strategi från företagets sida för att skydda sig från att något går fel och Louis Vuitton får skulden.

Image

Hur kan man då rengöra sin väska om den blivit så smutsig att inte en fuktig trasa räcker?

Nedan följer några enkla råd.

Låt det ta sin tid

För att se till att resultatet blir det bästa möjliga låt det ta tid och var noggrann. Detta gäller speciellt Louis Vuittons hårda väskor så som Alzer, Bisten och Cotteville som har många mässingsdetaljer.  Rengör du din Louis Vuitton väska på rätt sätt kommer du bli imponerad över resultatet.

Använd så få kemikalier som möjligt

Det kan kännas lockande att använda starka kemikalier vid rengöring av din Louis Vuitton väska men resultatet kan bli förödande. Vårt råd är att du provar med milda rengöringsmedel först och fungerar inte dessa kan du prova något starkare medel. Var dock noga med att prova på ett litet område först och gärna ett område på din Louis Vuitton väska som inte syns så bra.

Börja alltid med vatten och en fuktig trasa

Trots att resultaten kommer att dröja något längre är det alltid klokt att börja rengöra dina Louis Vuitton väska med en fuktig trasa först . När du gjort detta använd sedan en  torr trasa för att avlägsna överblivet vatten.
Om väskan fortfarande är smutsig, följ upp med att torka av väskan med en trasa med litet tvål och vatten.

Poängen med att torka av din Louis Vuitton väska med en fuktig trasa utan tvål först är att du annars lätt gnider in smutsen. Det är med andra ord precis som när du tvättar en bil.

Har väskan blivit smutsig på ställen som är svåra att komma åt kan du använda en tandborste med mjuka borst.

Rengöring av mässingsdetaljer

Louis Vuitton arbetar med olika typer av mässing på sina väskor och det är viktigt att förstå skillnaden. Många Louis Vuitton handväskor har lackad mässing och denna mässing kan komma att skadas om du använder ett mässingsrengöringsmedel. Har du en Louis Vuitton resväska som är hård kan du däremot använda medel av denna typ för rengöring. Vi har provat både vår svenska klassiker ”Häxan” och brittiska ”Brasso” och är mest nöjda med den senare. Vid rengöringen är det viktigt att i största möjliga mån undvika att få rengöringsmedel på canvasen eller läderdelarna då det kan vara svårt att får bort. För ökad precision rekommenderar vi att du använder topps av samma typ som du petar öronen med.  Själva poleringen kan du göra med en microfibertrasa. Ha alltid några extra trasor att ta bort eventuella fläckar som uppkommer. Rengöringen kommer ta tid om du gör på detta sätt men det kommer vara värt det i slutändan.

Brasso

 Rengöring av vachetta läder

Vachetta läder är det mest vanligt förekommande lädret på Louis Vuitton väskor. Det är detta läder som använts till exempelvis handtag och övriga läderdetaljer på Louis Vuitton Keepall. Vachetta läder är ett obehandlat läder och mår bäst av att inte impregneras och liknande. Litet av charmen med vachetta läder är att det mörknar med tiden och så småningom får den eftersträvansvärda honungsliknande färgen som äldre väskor och vintage Louis Vuitton väskor har. Vill du göra rent läderdetaljerna rekommenderar vi att du använder babyservetter.

Ta bort fläckar och märken

För att veta om det är möjligt att avlägsna märken och fläckar och märken på din Louis Vuitton väska måste du först undersöka ut om märket ligger utanpå eller om det har skurit in i canvasen eller lädret. Märken som har skurit in är dessvärre bestående. Fläckar och märken på din Louis Vuitton väska som ligger utanpå själva materialet kan ofta avlägsnas genom att först torka av väskan över med en torr trasa följt av en fuktig trasa. Räcker inte detta addera en mild tvål men var noggrann med att ta bort eventuella tvålrester.