Etiketter

, , , , , ,

1859 startade Louis Vuitton sin tillverkning av resväskor och koffertar i Asnères (eller Asnères-Sur-Seine) i norra Frankrike. Att valet föll på Asnères för fabirken var strategiskt: närheten till Seine, vilket gjorde det enklare med virkesanskaffning via pråm, samt att det erbjöds en möjlighet att ansluta ett järvägsspår direkt från verkstaden till den närliggande tågstationen i Saint-Lazare.

Louis Vuitton Fabrik

År 1888, sysselsätter företaget Louis Vuitton cirka trettio personer. På bilden nedan, tagen på gården i verkstaden, ses hantverkarna posera med Louis Vuitton, hans son George och hans lille son Gaston-Louis, som ligger på sängen. Alla tre kommer att spela en betydande roll i företaget och dess framgång. Som det går att utläsa på lastbilen, öppnades en Louis Vuitton-butik i London tre år tidigare

Louis Vuitton Lastbil

Bilden nedan är tagen 1909 från lagret på Louis Vuitton. På bilden kan man se ett stort antal färdiga koffertar i det för Louis Vuitton välkända Monogram Canvas. Vad som är lustigt i sammanhanget är att Louis Vuitton skapade Monogram Canvas med syfte att motverka efterapningar vilka redan då var ett problem för Louis Vuitton.

Louis Vuitton Lager Koffertar

På bilden nedan ses träramar på torkning. Sedan Louis Vuitton startade sin verksamhet har träslaget poppel används för tillverkning stommarna. Poppel är ett mycket slitstarkt trä men också relativt lätt. Detta förhållande mellan kvalitet och vikt gör träslaget mycket lämpat för att bygga resväskor och koffertar.

Louis Vuitton Trä

Snickaren är den första hantverkaren i produktionsprocessen. Utifrån tidigare nämnda poppelträ, bygger snickaren de lådor som ligger till grund för koffertar och resväskor. Här spikar snickaren ihop vad som så småningom kommer bli en koffert.

Louis Vuitton Snickare

Medan en del moderna maskiner dykt upp i verkstaden, använder de flesta hantverkare fortfarande traditionella verktyg såsom hammare och klubba.

Louis Vuitton Verktyg

För de delar av Louis Vuittons koffertar där det behövs skinn, använder Louis Vuitton kohud. Det är naturligt garvat med bark eller Mimosa. Det är en gammal traditionell metod som gör huden tåligare mot solexponering vilket gör att den mörknar och får den önskvärda färgen vid kontakt med ljus.

Louis Vuitton Skinn

Monogram Canvas sträckt över träramen nedan. Detta arbete kräver en extrem precision för att placeringen ska bli symetrisk och monogrammet ska hamna exakt där det ska.

Louis Vuitton Monogram Canvas

Spikarna är placerade på kantlisten (kallad ”lozine”) på kofferten. Kantlisten är tillverkad av en vulkaniserad fiber som för den mycket stark. Denna kantlist täcker alla kanter av en Louis Vuitton koffert. Tusentals spikar kan krävas för tillverkning av en enda koffert.

Louis Vuitton Lozine

Hörnen på Louis Vuittons resväskor och koffertar sätts fast med nitar. Alla metalldelar på bagage från Louis Vuitton är tillverkade av mässing.

Louis Vuitton Hörn

Hantverkaren förbereder ett utrymme för att sätta dit ett lås. Alla Louis Vuittons hårda väskor har ett låssystem med numrerade nycklar vilket gör att det är enkelt att beställa en ny nyckel om nyckeln förkommer.

Louis Vuitton Lås

En hantverkare lägger en sista hand vid en Louis Vuitton koffert eller garderob. Denna breda och platta koffert var ursprungligen avsedd för resor med ångbåt. Då denna modell är stående och byggd på höjden samt även har möjlighet att hänga upp kläder i minskas behovet av att packa upp kläderna inför varje ny destination.

Louis Vuitton Garderob