Etiketter

, , ,

År 1932 gjorde den berömda och populära Louis Vuitton-väskan ”Noé” sin debut, vilket gör den till den näst äldsta modellen i Louis Vuittons utbud och tillhör tillsammans med KeepallSpeedy och Alma, från samma period, de verkliga ikonerna. Väskan har smått en fascinerande historia. En av de lokala champagneproducenterna gjorde en särskild förfrågan till Gaston Louis Vuitton om att skapa en vacker väska för hans Champagneflaskor. Resultatet blev Louis Vuittons Noé väska som var avsedd att passa upp till 5 Champagneflaskor, fyra av dem placerade på vanligt sätt och en upp och ner i mitten av väskan. Den övre delen av påsen tillslöts sedan med ett snöre.

Louis Vuitton Noé Monogram Canvas Vuitton Love 1

Historien berättar att Louis Vuitton Noé är uppkallad efter Noé (eller Noa på svenska) som byggde en ark och efter syndafloden gick till berget Ararat och planterade vindruvor.

Den ursprungliga Noén var tillverkad i ljust naturskinn som liknar det Vachetta skinn Louis Vuitton använder idag till många av sina väskor. Denna variant av Noé görs inte idag men går enligt uppgift att specialbeställa från Louis Vuitton och är troligtvis ganska lik originalet.

Vintage Louis Vuitton Noé Vachetta skinn Vuitton Love

Sedan dess har Noé dykt upp i en rad skepnader varav den mest kända är Noé i Monogram Canvas. Det var dock först på 60-talet som Louis Vuittons Monogram Canvas hade utvecklats så mycket att det gick att använda till mjuka väskor. Om det kan du läsa mer om här. Noé finns också tillgänglig Damier Azur men också i en rad färger av Epi-skinn.

louis-vuitton-epi-noe.jpg

Idag är Louis Vuitton Noé en mycket populär vardagsväska som bärs av kvinnor över hela världen och till alldeles nyligen bara funnits i två storlekar – ”Noé” ‘&’ ”Petite Noé” men nu har också ett syskon tillkommit som heter Noé BB. Det som främst skiljer Noé BB mot övriga Noé är att den har en axelrem som är längre så det är möjligt att bära den över kroppen.