Etiketter

, , , , , , , , ,

Biografi Louis Vuitton

Louis Vuitton

Louis Vuitton

Louis Vuitton, grundare av företaget med samma namn, föddes i Jura, Frankrike, den 4 augusti 1821. 1835 flyttade han till Paris och resan från Jura till Paris gjorde han till fots. Under sin resa tog han ett antal olika udda arbeten för att betala för resa och uppehälle. Väl framme i Paris tog han ett arbete som ”Layetier” lärling (packare) åt framstående familjer. Då han snabbt blev duktig inom detta område och etablerade ett bra rykte dröjde det inte länge innan Napoleon III utsåg honom till Layetier eller packare åt sin hustru, kejsarinnan Eugénie de Montijo. Genom sin erfarenhet av att packa åt den franska aristokratin utvecklade han en expertkunskap i vad som krävs av en bra koffert och det var vid denna tidpunkt han började designa och tillverka sitt egna bagage och därigenom lade grunden för företaget Louis Vuitton.

Image

Louis Vuitton med flera utanför ateljen

1854 – 1892

Louis Vuitton: Malletier à Paris grundades av Louis Vuitton 1853 på Rue Neuve Capucines i Paris. 1858 presenterade Louis Vuitton sina första flatbottnade koffertar med ”Trianon” canvas vilket gjorde dem lätta och lufttäta. Före Louis Vuitton introducerade dessa koffertar på marknaden var koffertar runda upptill vilket gjorde att de inte gick att stapla. Louis Vuittons gråa Trianon kanvas koffert var med andra ord den första koffert som gjorde det möjligt att stapla koffertar vilket gjorde dem mycket populära och andra kofferttillverkare började kopiera Louis Vuittons stil och design.

Image

Louis Vuitton koffert i Trianon Canvas

1867 deltog Louis Vuitton i den stora utställningen i Paris med sina koffertar. För att skydda sig mot kopior av hans design ändrade Louis Vuitton designen på sina koffertar till en beige och brunrandig design 1876 som kom att kallas Rayée Canvas.

Image

Louis Vuitton koffert i Rayée Canvas

1885 öppnade Louis Vuitton sin första butik i London. England, på Oxford Street. Snart därefter, som en följd av den fortsatta kopieringen av hans design skapade Louis Vuitton 1888 Damier Canvas mönstret med texten ”marque L. Vuitton déposée”, det vill säga ”L. Vuitton märket”. 27 februari 1892 dog Louis Vuitton och företaget lämnades över till hans son, George Vuitton.

Image

Louis Vuitton koffert i Damier Canvas

1893 – 1936

Efter faderns död påbörjade Georges Vuitton ett arbete för att bygga upp företaget Louis Vuitton till en världsomspännande koncern och deltog bland annat i världsutställningen i Chicago 1893. 1896 lanserade företaget det legendariska Monogram Canvas och tog världspatent på den. Dess grafiska symboler, inklusive så kallade ”quatrefoils” (snarlika fyrklöver till sin form) och blommor samt naturligtvis det välkända LV monogrammet, baserades på trenden att använda japanska och orientaliska mönster i slutet av den viktorianska eran. Patenten visade sig senare vara framgångsrika i att stoppa förfalskningar av Louis Vuittons design.

Image

Louis Vuitton koffert i Monogra Canvas

Samma år, reste Georges till USA, där han turnerade runt i olika städer (så som New York, Philadelphia och Chicago), för att sälja Vuitton produkter under besöket. År 1901 skapade Louis Vuitton Company sin så kallade Steamer Bag, en mindre väska avsedd att användas inuti Louis Vuitton koffertar.

Image

Louis Vuitton Steamer Bag

1914 öppnade Louis Vuitton sin butik på Champs – Elysées i Paris, Frankrike. Det var den största affären för researtiklar i världen vid den tidpunkten.

Image

Butiker öppnade även i New York, Bombay , Washington , London , Alexandria och Buenos Aires i samband med att första världskriget började. Efter första världskrigets slut, 1930, introducerade Louis Vuitton en av sina idag mest kända väskor; Keepall.

Image

Under 1932 introducerade Louis Vuitton Noé väskan och som vi berättat tidigare skapades denna ursprungligen för att transportera Champagneflaskor. Strax därefter introducerades även Keepalls mindre syster, Speedy. Alla dessa tre väskor tillverkas fortfarande och tillhör de mer populära. 1936 dog Georges Vuitton, och hans son, Gaston – Louis Vuitton, tar över kontrollen av bolaget.