Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 01

Louis Vuitton: Malletier à Paris grundades av Louis Vuitton år 1853 på Rue Nueve des Capucines i Paris. Tillverkningen av Louis Vuittons väskor ägde vid denna tid rum i verkstaden Asnières-sur-Seine. Ett av skälen till att de valde denna plats för sin produktion var att flertalet biltillverkare vid denna tid hade sina fabriker i Asnières och det kom sig naturligt att först köpa sin bil och därefter beställa sitt bagage till bilen.

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 2
Från 1859 till 1977 var detta Louis Vuittons enda produktionsanläggning, innan den ökande efterfrågan från nya marknader och tillkomsten av nya modeller innebar att Louis Vuitton tvingades addera ytterligare verkstäder. Fortfarande sker en stor del av Louis Vuitton produktion av väskor i Asnières men det gäller framförallt deras legendariska koffertar, väskor tillverkade i exotiska material och kunders specialbeställningar.

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 7

När du kommer in i Louis Vuittons atelier möts du inte, som man kanske skulle tro, av doften av läder utan av doften av trä. Poppel närmare bestämt, då detta är det träslag Louis Vuitton använder i sina koffertar och hårda resväskor så som Alzer, Bisten och Cotteville. Det första steget i tillverkningsprocessen av dessa koffertar och hårda resväskor från Louis Vuitton är nämligen en ram av just trä och som snickras för hand i Louis Vuittons atelier här i Asnières.

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 6

På väggen ser du ett halvsekel gammalt handskrivet dokument som anger förhållandet mellan de olika dimensionerna, för alla koffertar som Louis Vuitton tillverkar och som varit oförändrade under alla år Louis Vuitton tillverkat koffertar i Asnières.

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 9

På våningen ovanför hittar du några av Europas skickligaste läderhantverkare. Rullar av olika skinn som Louis Vuitton använder i tillverkningen av sina väskor i alla regnbågens färger ligger staplade staplas ovanpå varandra redo att i händerna på Louis Vuittons experter bli Louis Vuitton väskor.

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 18

Verkstaden, liksom huset bredvid, är fyllt med naturligt ljus, och renoverades 2005. Även om själva lokalen har utvecklats och moderniserats sedan Louis Vuitton startade företaget är verktygen och hantverket hos de 185 personer som arbetar här i princip detsamma sedan starten.

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 22

Kunskapen kring att tillverka Louis Vuitton väskor är en kunskap och en hantverksskicklighet som tar många år att lära sig och som traditionen av kreativitet och hantverksskicklighet ständigt förnyas.

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 15

Utöver de Louis Vuittons välkända koffertar hanterar även verkstaden i Asnières alla Louis Vuitton så kallade ”special orders” det vill säga den exklusiva tradition av att erbjuda kunder helt skräddarsydda lösningar som Louis Vuitton sedan företaget grundades alltid erbjudit sina kunder. Det kan handla om allt från den legendariska utfällbara sängen designad Louis och Georges Vuitton för expeditioner till avlägsna hörn av världen till den intrikata ”Monogram Vanity” skapad för den amerikanska filmstjärnan Sharon Stone eller en koffert för att förvara böcker som skapades för ingen mindre än Ernest Hemingway.

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 12

Louis Vuitton är välkända för att använda sig av världens finaste exotiska skinn så som Stingrocka och Pyton och avdelningen övervakas personligen av Patrick-Louis Vuitton, som representerar den femte generationen av grundarfamiljen. Louis Vuittons motto är att om du kan drömma om det (och tyvärr även betala för det), kommer Vuitton skapa det åt dig så länge som din önskan uppfyller Louis Vuittons krav på att det du önskar ska vara skapat för att resa samt att bagaget ska kunna bäras av maximalt två personer.

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 28

Louis Vuitton skiljer mellan två typer av ”Special Order”: ”Made-to-Order” och ”Custom-Made.” Made-to-Order är en tjänst som gör det möjligt för dig som kund att få variationer på utvalda produkter från den permanenta samlingen – som exempel en väska mer ett material, ett foder eller att Louis Vuitton väskan görs personlig med dina initialer.

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 26

Custom-Made, eller skräddarsytt, är Louis Vuitton och du som kund, kan ge få utlopp för din fantasi, och där kompetensen hos Louis Vuittons hantverkare verkligen kommer till sin rätt. Marc Jacobs skapade till exempel en resebur för sina hundar och en special designad trunk för fotbolls-VM-pokalen

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 30

Louis Vuittons skräddarsydda koffertar och väskor är verkliga engångsproduktioner men vid några tillfällen blir de så populära att de sätts i produktion. Louis Vuitton Noé är en sådan väska som ursprungligen designades på uppdrag av en Champagneproducent men som sedan kom att bli så populär att den adderades till Louis Vuittons standardsortiment av väskor. Emellertid är merparten av alla skräddarsydda väskor helt unika i sitt slag och är ett resultat av originella idéer – några blygsamma, andra mer avancerade och en del verkligt bisarra – som gradvis tar form genom detaljerade skisser och prototyper och kan i vissa fall ta upp till ett år att slutföra. Alla order av denna typ utförs i Asnières och det handlar om ungefär 450 objekt per år där Louis Vuittons bästa hantverkare överser ordern från början till slut.

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 39

Den sista delen av Vuittons arv i Asnières är deras ”Museum of Travel”, vilket berättare historien om Louis Vuittons förhållande till resor och visar hur Louis Vuitton utvecklats sida vid sida med det moderna resandet.

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 36

För att följa Louis Vuitton och varumärkets ständiga utveckling av sitt bagage för olika transportmedel från båt och järnväg till bil och flyg är detta museum en dröm för oss Louis Vuitton entusiaster då vi kan följa känslan av spänning och äventyr som genomsyrade förra seklet och en tidigare epok då resor i sig var lika mycket en lyx som en skräddarsydd Louis Vuitton trunk.

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 45

Louis Vuittons museum invigdes i slutet av 1980 och är ett mycket privat museum som endast är öppet för företagets personal och speciellt utvalda gäster. Nedan finner du en Steamer Bag som skapades för att placeras i en så kallad Steamer Trunk för att få bättre ordning i kofferten.

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 38

En höjdpunkt i museets avdelning för flygresor var en tidig Keepall i vanlig brun canvas då det inte var förrän 1959, i och med utvecklingen av PVC, som Louis Vuittons mjuka väskor kunde tillverkas i Monogram Canvas. Ursprungligen utformades denna Louis Vuitton väska på 1920-talet som en extraväska med namnet ”Tientout”, vilket betyder ”rymma allt” på franska då den för tiden var en mycket lätt väska som hade stor kapacitet och kunde just ”rymma allt”. Några år senare kom dock Louis Vuitton ”Tientout” att döpas om till det namn den har idag: Louis Vuitton Keepall. Keepall hade ett revolutionerande cylindrisk konstruktion vilket gjorde det möjligt att vika och stoppa undan väskan när den inte användes.

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 43

Det var dock kärleken till vägen som inspirerade Louis Vuitton till några av företagets mest geniala skapelser så som ”The Drivers Bag”, konstruerad för att placeras i mitten av reservhjulet, samt ”Excelski” och ”Excelsior”, båda koffertar från 1920-talet som var föregångare till det moderna bagageutrymmet. På den tiden hade ett antal ledande biltillverkare sina fabriker nära Asnières, och det var inte ovanligt att en kund beställde sin bil först för att sedan gå vidare till Louis Vuitton för att beställa sitt bagage.

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 48

Besöket fortsätter sedan till en del av museet med fokus på utforskningar, expeditioner, världsutställningar och specialbeställningar av olika slag vilket bland annat inkluderar den berömda Louis Vuitton koffert-sängen, en koffert för 1 000 cigarrer beställd av en amerikansk kännare samt väskor skapade av några av världens främsta modedesigners för att fira 100-årsjubileumet av Louis Vuittons Monogram Canvas. Sist, men inte minst, finner man en separat del av museets hus som innehåller en privat samling av Gaston-Louis Vuitton, sonson till grundaren, som under loppet av sitt liv samlat cirka 200 researtiklar som går så långt tillbaka som till slutet av 1400-talet.

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 20

Den största behållningen av ett besök på Louis Vuitton verkstad i Asnières är att det egentligen inte finns någon större hemlighet bakom Louis Vuittons framgång vad gäller tillverkning av väskor annat än ett mycket gediget hantverk som lärts ut i generationer från mästare till lärjunge och där nyckeln är en extrem känsla för detaljer och en tydlig ambition att endast det allra bästa är gott nog för Louis Vuittons mycket kräsna publik.

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 1

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 4

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 5

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 3

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 8

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 10

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 11

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 13

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 14

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 16

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 17

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 19

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 23

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 24

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 21

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 27

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 29

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 31

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 32

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 33

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 34

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 35

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 37Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 40

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 41

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 42

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 44

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 46

Louis Vuitton fabriken atelier tillverkning vaskor Asnieres-sur-Seine Vuitton Love 47

Text och bilder är lånade från billionaireslounge.blogspot.se