Etiketter

, , , , , , , , , , ,

1888 skapade Louis Vuitton ett nytt kanvastyg som Georges Vuitton presenterade ett år senare på världsutställningen i Paris. Tanken bakom det nya kanvastyget var att förstärka företagets image och att avskräcka plagiat. ”Marqué L. Vuitton Deposée”, på svenska ”L. Vuitton registrerat varumärke”, eller ”L. Vuitton varumärket”, syntes nu för första gången på Louis Vuittons kanvas. Detta tyg kallades Damier Canvas där franskans ”Damier” helt enkelt betyder ”Dambräde” eller ”Damspelsbräde” efter sitt typiska rutiga utseende.

Louis Vuitton vintage Damier Trunk Vuitton Love 1

Damier Canvas har en mycket speciell plats i företaget Louis Vuittons historia så som grundaren Louis Vuittons sista skapelse. Louis Vuitton kom att revolutionera bagageutvecklingen 1854 när han kom på idén att täcka sina koffertar i den gråa så kallade Trianon-kanvasen som gjorde koffertarna både tåligare och mer beständiga mot väder och vind. För att hålla sig före konkurrenternas imitationer lanserade Louis Vuitton ett nytt kanvastyg 1872 som var randigt med fyra tunna röda linjer om vartannat på beige bakgrund. Även detta kanvastyg blev mycket framgångsrikt och kopierades friskt av andra tillverkare varför Louis Vuitton 1876 modifierade ränderna till att vara ljusbeige och mörkbeige om vartannat. Inte heller detta avskräckte emellertid plagiatorerna varför Louis med Georges hjälp tog fram ett antal nya förslag på kanvastyg och till slut enades om ett mönster med beige och bruna rutor: Damier Canvas.

Louis Vuitton vintage Damier Trunk Vuitton Love 2

Skapat 1888 och presenterat på världsutställningen i Paris, samtidigt som Eiffeltornet, var det första gången Louis Vuitton skrev ”Marqué L. Vuitton Deposée” på sin kanvas och denna text placerades diagonalt över en av rutorna. Innan Damier Canvas hade Louis Vuitton inte tagit patent på sin design så lanseringen av Damier Canvas var ett stort steg i Louis Vuittons historia. Damier Canvas förhindrade dessvärre inte plagiat i den utsträckning Louis Vuitton hade hoppats men användes trots det i över ett decennium och återintroducerades så sent som 1996 och är idag populärare än någonsin och finns i ett flertal olika färgställningar så som Damier Ebène och Damier Azur.

Louis Vuitton Keepall Damier Hugh Jackman Vuitton Love