Etiketter

, , , , , , , ,

Louis Vuitton är ett av världens mest kopierade varumärken och kopiorna har kommit att bli allt bättre. Det finns dock ett antal tips vad gäller att se om en Louis Vuitton väska är falsk eller äkta.

Louis Vuitton Noé guide till äkta Louis Vuitton Vuitton Love

Här kommer våra bästa tips!

Ta reda på så mycket du kan om din väska

Har Louis Vuitton någonsin tillverkat en väska som den du tittar på? Det låter kanske givet men är en av de vanligaste fällorna att trilla i. Många av de falska Louis Vuitton väskor som säljs är kopior på väskor som aldrig tillverkats av Louis Vuitton själva. Det bästa tipset är därför att prova och titta på väskan du är intresserad av I någon av Louis Vuittons butiker, titta på Louis Vuittons hemsida, eller köpa en äldre katalog om väskan du är intresserad av inte längre tillverkas. Personalen I Louis Vuitton-butikerna är ofta hjälpsamma om du har frågor kring äldre modeller och kan även de titta I sina kataloger eller datorer. Där kan du också få en uppfattning om vad priset var när väskan såldes.

Louis Vuitton Keepall Epi guide till äkta Louis Vuitton Vuitton Love

Lär känna de olika delarna på Louis Vuitton väskan

Vilken typ av foder ska den ha? Ska den ha “tassar”? Hur ser botten ut? Har den en D-ring på insidan? Var? Har den en datumkod? Var? Ju bättre koll du får på dessa bitar desto lättare avslöjar du en kopia. Till exempel: om den bör ha ett foder I brun bomullskanvas så ska den ha det även på den väska du tittar på. Detta gäller exempelvis Louis Vuittons populära Keepall och dess mindre variant Speedy och det gäller oavsett ålder. Viktigt att tänka på är att det inte är värt att chansa om inte detaljerna stämmer oavsett om priset är väldigt bra. Är priset för bra för att vara sant är det troligtvis precis så. För bra för att vara sant.

Louis Vuitton Sac Plat insida guide till äkta Louis Vuitton Vuitton Love

För att få mer information kan du besöka din lokala Louis Vuitton-butik eller gå in på Louis Vuittons hemsida.

Lär känna placeringen på Louis Vuittons LV monogram.

Louis Vuitton har tillverkat koffertar och väskor sedan 1854 och har aldrig tummat på kvalitén. Det traditionella Monogram Canvas-mönstret har sitt ursprung redan 1896 och kan hjälpa dig avgöra om en Louis Vuitton-väska är äkta eller inte. Louis Vuitton är väldigt noggranna med hur LV monogrammet placeras på sina väskor och de flesta modeller ser likadana ut idag som de gjorde när de först introducerades på marknaden (med några undantag). Själva LV monogrammet är normalt (bortsett från en del vintage-väskor) symmetriskt från sida till sida på alla Louis Vuitton med monogram.

Louis Vuitton Keepall guide till äkta Louis Vuitton Vuitton Love

Det innebär att väskan ser likadan ut fram och bak och att monogrammet utgår från mitten. Det går även att se att väskan inte är äkta om LV monogrammet är oregelbundet skuret av handtag, sidor dragkedjor osv.

Louis Vuitton Keepall guide till äkta Louis Vuitton Vuitton Love

Undersök sömmarna

Louis Vuitton är väldigt noggranna med sömmarna och dess placering. Sömmarna ska alltid vara jämna och samma antal stygn används alltid på samma placering på samma modeller.

Ha koll på åldern

Även om vintage väskor följer samma regler som diskuteras I denna guide finns det en del tydliga skillnader. Till exempel alla “French Company” väskor varierar en del så om du letar efter en French Company Louis Vuitton väska kan du hitta skillnader. Till exempel: French Company Speedy 30 har inte alltid 5 sömmar upptill och har inte uppochned vända LV monogram på ena sidan och har heller inte Louis Vuitton skrivet på metalldelarna.

Tillverkningsland

Tillverkad I USA? Det behöver inte betyda att väskan är falsk! Även om Louis Vuitton har tillverkade I Frankrike sedan mer än 25 år tillbaka har de tidigare också tillverkat väskor I USA, Spanien, Tyskland och Italien. Det betyder med andra ord att det inte behöver stå “Made in France” för att väskan ska vara äkta och tillverkad av Louis Vuitton.

Louis Vuitton Bucket guide äkta Louis Vuitton Vuitton Love

Uppochnedvända LV monogram?

Hur märkligt det än kan upplevas så har en del av Louis Vuittons mest populära väskor så som Keepall och Speedy uppochnedvända LV monogram på ena sidan av väskan. Skälet till detta är att Louis Vuitton använder ett helt stycke kanvas som går från framsidan till baksidan utan sömmar vilket gör att baksidan får upp och ned vända LV logotyper. Detta gäller som tidigare nämnts KeepallSpeedy, Papillion och andra liknande modeller. De flesta monogram väskor (de med separata kanvasdelar eller läderbotten) har dock LV monogrammen upprätta på båda sidor.

Louis Vuitton Speedy guide äkta Louis Vuitton Vuitton Love

Lappar?

En del äldre kopior har skinnlappar på utsidan såväl som insidan som aldrig funnits på de äkta Louis Vuitton väskorna. Dock finns det äkta väskor som har dem. Detta gäller speciellt äldre vintage väskor som som kan ha en rund lapp avsett för att personalisera väskan med initialer och liknande.

Typsnitt

Louis Vuitton använder ett väldigt specifikt typsnitt. De som gör kopior har blivit bättre på att kopiera detta dock så det behöver inte vara någon garanti att typsnittet stämmer. Vad som är typiskt för typsnittet är I första hand det väldigt runda “O” som Louis Vuitton använder.

Nedan finner du en adress tag från en Louis Vuitton Keepall 60 där du tydligt kan se det typsnitt som Louis Vuitton använder med karakteristiskt runda ”O”

Louis Vuitton Keepall 60 guide äkta Louis Vuitton Vuitton Love

Lär känna företaget

Louis Vuitton har tillverkat koffertar och researtiklar sedan 1854. Och har gjort ett enastående arbete med att bygga sitt varumärke till att vara ett av de mest välkända och prestigefyllda i världen. Ett av skälen till detta är att de inte arbetar med utförsäljningar och rabatter. Louis Vuitton är aldrig på rea eller utförsäljning någonsin. Det finns med andra ord ingen julrea, utförsäljning av prover, ingen outlet eller försäljning av andrasortering. Om du har haft oturen att köpa en vara som är något litet fel på så kan du returnera denna men de kommer inte att sälja den som andrahandssortering utan kommer åtgärda problemet eller förstöra den. Det finns heller ingen utförsäljning av förra årets modeller eller liknande. Dels för att Louis Vuittons utbud i mångt och mycket är detsamma från säsong till säsong men framförallt för att det inte ligger i linje med deras strategi.

Louis Vuitton Sac Plat guide till äkta Louis Vuitton Vuitton Love

Detta betyder att det enda stället du kan köpa nya äkta Louis Vuitton väskor är i Louis Vuittons egna butiker, från deras hemsida eller i någon av de mindre Louis Vuitton-butikerna du finner i större varuhus så som Barneys, Bloomingdales eller Saks och dessa kontrolleras av Louis Vuitton. Dessa är de enda sätten att köpa nya Louis Vuitton väskor så det är viktigt att ha i åtanke när du ska köpa en egen Louis Vuitton väska.

Stöter du på en möjlighet att köpa helt nya Louis Vuitton väskor som kostar väsentligt mindre än de gör i butik bör du vara mycket försiktig. Verkar det för bra för att vara sant är det med största sannolikhet också det. Därmed inte sagt att det inte går att köpa nya äkta Louis Vuitton väskor men då är det vanligtvis limiterade editioner eller väskor som det är väntelista på och då säljs de normalt sätt högre (inte lägre) än butikspris. Du hittar helt enkelt inte en helt ny Louis Vuitton väska med mer än 15-20% rabatt och till och med det är ovanligt.

När du köper en Louis Vuitton väska från en auktoriserad Louis Vuitton butik kommer den ha tags eller lappar men dessa är aldrig fastsatta på själva väskan. Tags och liknande ligger vanligtvis i en ficka eller i ett kuvert där de även lägger ditt kvitto. Detsamma gäller eventuella plasttags, inplastade handtag etc. Finns dessa med är väskan dessvärre inte äkta.

Louis Vuitton Keepall tag guide till äkta Louis Vuitton Vuitton Love

Av något outgrundligt skäl har tillverkarna av falska väskor en förkärlek för att sätta fast saker på väskorna som aldrig skulle finnas på en äkta Louis Vuitton väska.

Ytterligare en sak som är värd att nämna är att även om väskan har alla tillbehör som man kan förvänta sig vid köp av en äkta Louis Vuitton väska så behöver det inte innebära att den är äkta. Kan de kopiera en väska kan de naturligtvis även kopiera en förvaringspåse, en shoppingpåse och inte minst ett kvitto. Det är till och med så att de ofta är bättre på att kopiera just tags och kvitton än vad de är på att kopiera själva väskan så ha gärna i åtanke att kvitto och liknande bör bara vara en av delarna du tittar på vid köp av en vintage Louis Vuitton väska.

The French Company och Vintage

Under en period mellan sent 70-tal och 80-tal tillverkades en del monogram-väskor av ett företag som heter ”The French Company”. The French Company var ett USA baserat produktionsföretag som tillverkade väskor avsedda för den amerikanska marknaden. Dessa väskor har antingen en märkning som berättar att produkten har tillverkats under en speciallicens från Louis Vuitton, har en märkning från ett amerikanskt varuhus eller en ”French Company” tag inuti. French Company väskor kommer inte ha datumkoder och de ser aningen annorlunda ut jämfört med fransktillverkade Louis Vuitton.

Andra vintage Louis Vuitton väskor kan också se annorlunda ut jämfört med vad du förväntar dig idag. Många modeller har också slutat tillverkas och är därför ibland riktigt svåra att få tag på. Precis som ”The French Company” väskor har äldre fransktillverkade Louis Vuitton väskor ofta ett special behandlat skinn som inte ser likadant ut när det åldrats som nyare Louis Vuitton väskor som vanligtvis är tillverkade med ett ljust obehandlat Vachetta läder men som får en annan färg med tiden.

Äldre Vintage väskor från Louis Vuitton har heller inte nödvändigtvis dragkedjor med Louis Vuitton eller LV ingraverat utan kan istället ha ”Talon” eller ”Eclair” dragkedjor.