Etiketter

, , , , , , , ,

Få mönster är lika välkända som Louis Vuittons klassiska Monogram Canvas men hur ser egentligen historien ut bakom detta mönster?

Louis Vuitton: Malletier à Paris grundades av en man vid namn Louis Vuitton år 1853 på Rue Neuve Capucines i Paris. 1858 presenterade Louis Vuitton sina första koffertar med en skyddande kanvas som kallades ”Trianon” canvas. Användandet av detta material utmärkte Louis Vuittons koffertar då det gjorde dem både lätta och lufttäta. Utöver att vara lätta och lufttäta utmärkte sig dessa koffertar genom sin flata botten och Louis Vuittons gråa Trianon kanvas koffert var med andra ord den första koffert som gjorde det möjligt att stapla koffertar på varandra. Något som vilket gjorde dem mycket populära och ledde till att andra kofferttillverkare började kopiera Louis Vuittons stil och design.

Louis Vuitton Trianon Canvas Vuitton Love

1867 deltog Louis Vuitton i den stora världsutställningen i Paris med sina koffertar och för att skydda sig mot det allt växande antal kopior av hans design som dykt upp förändrade Louis Vuitton designen på sina koffertar till en beige och brunrandig design 1876 som kom att kallas ”Rayée Canvas”.

Louis Vuitton Rayee Canvas Vuitton Love

1885 öppnade Louis Vuitton sin första butik i London. England, på Oxford Street och kom strax därefter, som en följd av den fortsatta kopieringen av hans design skapade Louis Vuitton 1888 Damier Canvas mönstret med texten ”marque L. Vuitton déposée”, det vill säga ”L. Vuitton märket”. 27 februari 1892 dog Louis Vuitton och företaget lämnades över till hans son, George Vuitton.

Louis Vuitton Damier Canvas Vuitton Love

Efter faderns död utökade Georges Vuitton sina ansträngningar för att bygga upp företaget Louis Vuitton till att bli en världsomspännande koncern och deltog av detta skäl bland annat i världsutställningen i Chicago 1893.

Louis Vuitton Monogram Canvas Vuitton Love

1896 kom så till slut, under ledning av Georges Vuitton, Louis Vuitton att lanserade det legendariska Louis Vuitton Monogram Canvas och tog världspatent på detta. Dess grafiska symboler, så kallade ”quatrefoils” (snarlika fyrklöver till sin form) och blommor baserades på trenden att använda japanska och orientaliska mönster i slutet av den viktorianska eran. Utöver dessa symboler kom företaget naturligtvis även att använda det idag otroligt kända LV monogrammet, Patenten visade sig senare vara framgångsrika under en tid vad gällde att stoppa förfalskningar av Louis Vuittons design.

På senare tid har dock detta mönster snarare visat sig göra det motsatta då det idag är ett av de mest välkända och kopierade mönster som finns.